Városlista
2024. szeptember 28, szombat - Vencel

Hírek

2021. Június 15. 16:08, kedd | Külföld
Forrás: mti - illusztráció: mti

EMA: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

EMA: az AstraZeneca oltóanyaga továbbra is engedélyezett minden korosztálynak

Az AstraZeneca gyógyszergyártó cég koronavírus elleni vakcinájának előnyei egyértelműen felülmúlják a használatával járó esetleges kockázatokat, az oltóanyag beadása továbbra is engedélyezett minden korosztály számára

- olvasható az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) hétfői sajtóközleményében.

Az Európai Unió gyógyszerfelügyeleti szerve szerint a múlt hétvégén számos téves információkat tartalmazó hír jelent meg a testület tudományos értékeléseiről a brit-svéd gyógyszergyár Vaxzevria nevű vakcinájával kapcsolatban. Az EMA Marco Cavalerinek, a szervezet oltásstratégiai vezetőjének az álláspontját erősíti meg, miszerint az AstraZeneca oltóanyagának előnyei minden korosztályban sokszorosan felülmúlják esetleges veszélyeit, és különösen igaz ez a 60 évnél idősebbek esetében. Cavaleri szavait az olasz La Stampa napilap korábban tévesen tolmácsolta, amikor arról tájékoztatott, hogy a szakértő szerint a 60 év feletti és a fiatal korosztály beoltását el kell kerülni a vérrögképződés veszélye miatt. A helyreigazítás ellenére számos sajtószerv az eredeti, téves interjú alapján közölt cikkeket.

Az EMA felkérte a nemzetközi sajtóorgánumokat, hogy a korrekt és tényeken alapuló tájékoztatás érdekében a téves információkat tartalmazó cikkeket frissítsék, hogy azok az ügynökség változatlan álláspontját tükrözzék Vaxzevriával kapcsolatban.

"Amennyiben az ajánlásaink megváltoznak, testületünk átlátható módon fogja közölni azt a médiával és a nyilvánossággal, az újságírókat pedig arra biztatjuk, hogy minden új információért keressék fel honlapunkat - közölte az uniós ügynökség.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Szeptember 28. 08:57, szombat | Külföld

Számos halálos áldozatot követelt, áradásokat okozott, nagy területen áramkimaradással Helene-hurrikán

Az Egyesült Államok dél-keleti részén meghaladta a negyvenet a Helene-hurrikán halálos áldozatainak száma, a vihar áradásokat, komoly károkat, és nagy területen áramkimaradást okozva halad keresztül több államon pénteken.

2024. Szeptember 27. 07:44, péntek | Külföld

Az amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást

Joe Biden amerikai elnök az Ukrajnának szánt biztonsági támogatás növelésére adott utasítást - közölte a Fehér Ház helyi idő szerint szerdán.

2024. Szeptember 27. 07:38, péntek | Külföld

Az idei hurrikánszezon legerősebb vihara közelít Florida partjaihoz életveszélyes áradásokkal

Négyes fokozatú hurrikánná erősödve közelítette meg Florida északnyugati tengerpartját a Helene vihar csütörtökön, a helyi hatóságok súlyos károk lehetőségére, és életveszélyes helyzetre figyelmeztették a lakosságot.

2024. Szeptember 26. 08:03, csütörtök | Külföld

Vlagyimir Putyin: Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné

Oroszország fenntartja a jogot magának arra, hogy atomfegyvert vessen be, ha agresszió érné őt vagy Fehéroroszországot