Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2017. Augusztus 17. 09:29, csütörtök | Helyi
Forrás: szekesfehervar.hu

Ma délután lesz a Katonazenekari Fesztivál

Ma délután lesz a Katonazenekari Fesztivál

Augusztus 17-én csütörtökön a Belváros több pontján is hallhatnak térzenét az arra járók az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztivál résztvevőinek köszönhetően.

  • A Debrecen Helyőrségi Zenekar, a Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, a Szentendre Helyőrségi Zenekar és a Tata Helyőrségi Zenekar a nap végén a Városház téren ad közös koncertet.

A MH Légierő Zenekar Veszprém, az MH Székesfehérvár Helyőrségi Zenekar, az MH Szentendre Helyőrségi Zenekar és az MH Tata Helyőrségi Zenekar is részt vesz csütörtökön az V. Fricsay Richárd Regionális Katonazenekari Fesztiválon. A fesztivál névadója, Fricsay Richárd alezredes a magyar katonazene történetének emblematikus egyénisége.

Fricsay Richárd 1897 októberében családjával együtt érkezett Székesfehérvárra, ahol ebben az időszakban állították fel az 5. honvédkerület zenekarát a 17. honvéd gyalogezred keretein belül. A tehetséges fiatal karmester Székesfehérváron példaértékű kulturális életet teremtett, ápolta a magyar zenei hagyományokat, zenekarának koncertjeivel meghódította az egész Dunántúlt.

  • Egy izgalmas és régi hagyományokon alapuló műfaj a "katonazenélés". A századfordulón igencsak kedvelt muzsikálás volt (a klasszikusok mellett), eredete talán a toborzókig nyúlik vissza. Tempós, sokszor heroikus, "végkifejletes", pont hogy "feltüzelje" az ifjakat (nőket és férfiakat egyaránt) a hon védelmére, a katonaélet szépségeire és nehézségeire. Ugyanakkor a legtöbb esetben regulázott, kötött, szabályos, "kiszámítható". Sok nemzetnek van ilyen műfaja, a magyar katonazene hangulata nagyon széles skálán mozog. Érdemes belehallgatni, nagyszüleink kedvenceibe, talán nem véletlen, hogy nemzedékeken át fent tudott maradni ez a stílus. Amire mi emlékezhetünk az az "elmúlt rendszer" és akkor bizony sokszor csömörünk is volt tőle. Nem lett más azóta sem (rezeseké a főszerep) - régi és új zenék is szerepelnek a repertoárban -, csak talán mi változtunk meg, ha manapság (igen helyesen) felértékeljük a katonazenekarokat, hisz ez is a kultúránk része. Ha kellő nyitottsággal és érzékeny füllel - no meg szívvel - hallgatjuk, kitűnő szórakozásban lesz részünk. (szerkesztői megjegyzés)

Program:

  • 16:00 Katonazenekarok térzenéje a Városház téren, az Alba Plaza előtt, a Mátyás király-emlékműnél és a Zichy ligetben
  • 16:30 Zenekarok bevonulása a Városház térre
  • Nyitány
  • Zenekarok szakalaki bemutatója (gyep-show)
  • Összevont zenekari koncert
  • 17:45 Zenekarok elvonulása a Fő utcán

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.